Yle: Peilistä näkee, kun autossa alkaa savuta - vapettaminen on busseissa yleistä
6.11.2024
Yle nosti 29.10.2024 esiin sähkötupakoinnin busseissa. Sähkötupakointi on kiellettyä siinä missä tavallinenkin tupakointi ja kuljettajille se on ongelma.
Artikkelikuva: Yle. Kuvituskuva: AdobeStock
Ylen jutussa kerrotaan, miten sähkötupakointi on ollut julkisen liikenteen riesana jo pari vuotta. Matkustajia joudutaan poistamaan tupakoinnin takia busseista säännöllisesti. Tampereella 17 vuotta linja-autoa ajanut kuljettaja kertoo, miten hän ei varoita vaan poistaa vapettajan autosta saman tien.
Kuljettaja kertoo Ylen jutussa, että huomaa näytöltä tai peilistä heti, jos matkustaja alkaa polttamaan. Vapetuksesta matkustamoon leviävä savu ei ole terveellistä matkustajille mutta etenkään ei kuljettajalle, joka viettää autossa pitkiäkin päiviä.
Jutun mukaan matkustajat ovat huomanneet saman ilmiön. Liian usein bussilla matkustettaessa joku polttaa sähkötupakkaa. Useimmat polttajat ovat alle 20-vuotiaita, jopa yläasteikäisiä. Matkustajiakin tapa harmittaa, mutta he jättävät useimmiten siihen puuttumatta.
AKT:n työsuojelutoimitsija Pasi Ritokoski kertoo Ylelle, että myös muualla Suomessa on törmätty samaan ongelmaan.
Ritokoski kertoo, että oikeastaan ilmiö on näkynyt bussimatkoilla samaan tahtiin sähkötupakan yleistymisen kanssa eli nyt jo pari vuotta. Hän muistuttaa, että kuljettajat on ohjeistettu toimimaan aivan kuten perinteistäkin tupakkaa polttavien kanssa eli poistamaan kyydistä, mikäli tupakka ei sammu.
Ritokoski allekirjoittaa Ylen haastattelussa myös sen, että matkustajat eivät yleensä puutu toisten matkustajien väärinkäytöksiin, paitsi jostain syystä Helsingissä.
Tampereen joukkoliikenteellä, Nyssellä, toivotaan, että edes pysäkeillä ei tupakoitaisi. Katoksisilla pysäkeillä onkin tupakointi kielletty -tarrat. Kuljettajan mukaan tälle on syynsä, sillä kun linja-auto tulee pysäkille ja avaan auton ovet, auto imee savun sisään.
Koko Ylen jutun voit lukea tästä linkistä: https://yle.fi/a/74-20120389
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkösavukkeiden terveyshaittojen arviointi on haastavaa muun muassa siksi, että laitteiden ominaisuudet ovat erilaisia, samoin niissä käytettävät nesteet. Osa haittavaikutuksista tulee todennäköisesti ilmi vasta viiveellä. On kuitenkin selvää, että sähkösavukkeiden käyttö altistaa vaarallisille aineille ja voi aiheuttaa myös lyhytaikaisessa käytössä ainakin lieviä terveyshaittoja, kuten pääkipua, yskää tai pahoinvointia sekä esimerkiksi alentaa keuhkojen toimintakykyä.
Päivitetty: 6.11.2024
Viimeisimmät uutiset
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
- Neuvottelusivusto avautuu – seuraa sivuilta tes-kierroksen etenemistä6.11.2024
- Miten tes-neuvottelut etenevät7.11.2024
Päivitetty: 6.11.2024