Yhteistyössä on voimaa - urugualaiset ay-miehet vieraili Helsingissä

27.6.2024

Suomea ja Uruguayta yhdistää metsäteollisuus. Sen myötä myös metsäsektoriin linkittyvien alojen ammattiliitot ovat yhdistäneet voimansa, ja nyt yhteistyö sujuu mallikkaasti yli valtameren.


Uruguaylaiset Ruben Silva, Danilo Dardano, Pedro Andrada ja Washington Cayaffa käväisivät Suomessa SASKin ja metsäteollisuuden arvoketjua edustavien ammattiliittojen vieraina. He edustavat vastaavia liittoja kotimaassaan.


Yhteistyö sai uuden ulottuvuuden kesäkuussa, kun neljä uruguaylaista ay-miestä vieraili Helsingissä. He sukkuloivat sujuvasti suomalaisten kollegojensa kanssa kokoussalista toiseen ja yritysvierailulta seuraavaan. Miehet perehtyivät ahtaajien työhön Vuosaaren satamassa sekä paperitehtaan toimintaan Lohjalla sekä vierailivat eduskunnassa, suurlähetystössä ja ulkoministeriössä. Vapaa-ajalla tutustuttiin ihmisiin ja kulttuureihin puolin ja toisin: ensimmäiseksi tietysti saunomalla.  

Yhteistä kulttuureista löytyykin. Uruguaylaiset ovat rauhallista porukkaa Latinalaisen Amerikan mittakaavassa ja tulevat pienestä, harvaan asutusta maasta. Siinä missä suomalaiset kittaavat kahvia enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa, uruguaylaisille maistuu mate, piristävä juoma, joka valmistetaan yerba mate -puun kuivatuista lehdistä. Paikallisen metsäalan liiton kv-sihteeri Ruben Silvalla sitä kuluu lähes kolme litraa päivässä.

Meillä Suomessa paperi- ja selluteollisuuden arvoketjuun linkittyvät ammattiliitot ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä. Paperiliitto, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja AKT ovat joukkona puolustaneet jäsentensä oikeuksia, ja viime aikoina yhteistyötä on alettu tehdä valtameren yli Uruguayaihin. 

Yhteisenä nimittäjänä on metsäyhtiö UPM, joka omistaa kaksi tehdasta Uruguayssa. Toinen niistä aloitti toimintansa Paso de los Torosissa viime vuonna. Se on Uruguayn historian suurin investointi.


Uruguaylaiset vieraat ja SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen, pääluottamusmies Jape Lovén sekä AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kiertokäynnillä Vuosaaren satamassa.

Kehitysyhteistyöstä yhteiseen edunvalvontaan

Vielä kymmenisen vuotta sitten Paperiliitto tuki SASKin kautta Uruguayn sellu- ja paperityöntekijöitä kehitysyhteistyöhankkeella. Hankkeesta alkoi liittojen välinen yhteistyö, joka on kantanut hedelmää näihin vuosiin asti – ja kantaa varmasti vielä pitkään.

SASKin tuoretta toiminnanjohtajaa Juska Kiviojaa tämä ilahduttaa. 

– Tämä on erinomainen esimerkki siitä miten kehitysyhteistyönä alkanut tuki on muuttanut muotoaan yhteiseksi edunvalvonnaksi. 

Myös Uruguayn paperiliiton Fopcun puheenjohtaja Washington Cayaffa arvostaa pitkäaikaista kumppanuutta ja veljeyttä.

– Olemme tehneet yhteistyötä SASKin ja Paperiliiton kanssa jo yli 20 vuotta. Viime ajat ovat olleet kaikkein merkityksellisimpiä, kun olemme saaneet yhteistyön käyntiin koko tuotantoketjun ja muidenkin liittojen osalta.

Yhteistyö kannattaa, jotta monikansallisten yritysten työntekijöitä edustavat liitot tietävät, millaisin työehdoin töitä eri maissa tehdään. Kun faktat ovat kunnossa, oikeuksia on helpompi puolustaa. 

Kun toimitaan yhdessä, työelämän ihmisoikeudet saadaan varmemmin toteutumaan myös maissa, joissa paikallinen työlainsäädäntö tai sopimukset ovat heikompia – ja myös niiden työntekijöiden osalta, jotka eivät ole liiketoiminnan ytimessä vaan esimerkiksi istuttavat UPM:n eukalyptusmetsää Uruguayssa.

Tämä on myös suomalaisen työntekijän etu: tehtaiden siirtäminen halvan työvoiman maihin ei silloin ole niin houkuttelevaa yrityksille.

Teksti ja kuvat: Laura Ventä

 


Päivitetty: 27.6.2024