Uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta voimaan syyskuun alussa - mukana uusia velvoitteita
28.8.2023
Uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta astuu voimaan 1. syyskuuta 2023. Lain tarkoituksena on selkeyttää vaarallisten aineiden kuljetuksen (VAK) vastuita. Lisäksi edistetään kuljetusturvallisuutta ja tehostetaan valvontaa. Lain uusia edellytyksiä VAK-toimijalle on sisäinen pelastussuunnitelma tilapäisen säilytyksen paikalle sekä ilmoitus nimetystä turvallisuusneuvonantajasta.
Uusi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta astuu voimaan 1.9.2023. Toimijan, kuten kuljetusyrityksen, joka harjoittaa vaarallisten aineiden kuljetusta tai siihen liittyvää muuta toimintaa, on tunnettava laki ja sen nojalla annetut muut säädökset. Lisäksi vaaditaan aiempaa kattavampia riskianalyysejä, kun kartoitetaan vaarallisten aineiden kuljettamiseen liittyvää toimintaa. Näin varmistetaan, että vaarallisten aineiden kuljetuksessa otetaan huomioon kaikki riskitekijät ja että asianmukaiset varotoimet on suunniteltu huolella ja mikäli tarve ilmenee, pelastustoimet toteutetaan asianmukaisesti.
- Uusilla velvoitteilla saadaan parannettua työturvallisuutta ja otetaan paremmin haltuun ympäristöasiat mahdollisen onnettomuuden varalta. Etenkin tilapäisen säilytyksen osalta kuljetuksissa on ollut haasteita, AKT:n työsuojelutoimitsija Pasi Ritokoski sanoo.
Valvontaa tehostetaan
Uusi lainsäädäntö vahvistaa viranomaisyhteistyötä VAK-kuljetuksissa. Traficom saa toimivallan VAK-lain yleisenä valvontaviranomaisena sekä valtuudet tarkastaa VAK-kuljetuksien toimijoita ja säädöksien noudattamista.
Traficom tulee toimimaan viranomaisvalvonnan koordinaattorina. Tavoitteena on selkeyttää viranomaisvalvontaa jokaisessa liikennemuodossa ja koko vaarallisten aineiden kuljetusketjussa. Tämä auttaa ehkäisemään vaaratilanteita ja varmistamaan, että vaaralliset aineet kuljetetaan turvallisesti ja vastuullisesti.
Ilmoitusvelvollisuus turvallisuusneuvonantajasta
VAK-lain mukaan tie- tai rautatiekuljetuksiin on nimettävä turvallisuusneuvonantaja, josta on ilmoitettava Traficomille. Turvallisuusneuvonantajasta ilmoittaminen tehdään Traficomin verkkosivulla. Ilmoitusvelvollisuus astuu voimaan 1.9.2023. Aiemmin tehdyt ilmoitukset katsotaan vastaanotetuiksi samana päivänä.
Tilapäiseen säilytykseen pelastussuunnitelma
Kuljetukseen kuuluvan vaarallisten aineiden tilapäisen säilytyksen turvallisuutta pyritään parantamaan VAK-lain uusilla vaatimuksilla. Nyt tilapäisen säilytyksen paikalle on laadittava sisäinen pelastussuunnitelma ja nimettävä paikalle vastuuhenkilö. Traficom tulee julkaisemaan asiakirjat sisäisen pelastussuunnitelman laatimiseksi ja ohjeistusta niiden täyttämiseen.
Aiheesta lisää Traficomin verkkosivuilla
Sinua voisi kiinnostaa myös juttu LNG-onnettomuudesta AKT-verkkolehdestä
Päivitetty: 28.8.2023
Viimeisimmät uutiset
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
- Neuvottelusivusto avautuu – seuraa sivuilta tes-kierroksen etenemistä6.11.2024
Päivitetty: 28.8.2023