Uudistunut Työturvallisuuslain soveltamisopas
29.10.2024
Työpaikkojen avuksi Työterveyslaitos on julkaissut uuden oppaan helpottamaan työturvallisuuslain soveltamista.
Helppolukuinen, maksuton verkko-opas tulee tarpeeseen, koska työturvallisuuslakia sovelletaan lähes kaikissa tilanteissa, joissa tehdään työtä. Lakipykälien tulkinta on ollut työturvallisuusasiantuntijoillekin vaativaa.
Opas tarjoaa ohjeita ja käytäntöjä
Uusi opas julkaistaan osissa, ja sisältöä päivitetään tarvittaessa. Alkuun opas kattaa työturvallisuuslain neljä keskeistä pykälää. Oppaan olennaista antia työpaikoille ovat pykälien ymmärtämistä helpottavat soveltamisosat.
Opas antaa myös aiheittain hyviä käytäntöjä, jotka auttavat lain soveltamisessa. Lisäksi oppaan sivuille on koostettu linkkejä, jotka ohjaavat lisätietoihin.
– Käytännönläheiset ohjeet avaavat työturvallisuuslain perimmäistä tarkoitusta. Ohjeisiin tutustuminen auttaa työpaikkoja tekemään toimia työturvallisuuden kehittämiseksi, Työterveyslaitoksen työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko arvioi.
– Toivon, että opas otetaan työpaikoilla vastaan työturvallisuuden tietopankkina, jonka kautta löytyy sitten lisää tietoa. Opas hyödyttää kaikkia työturvallisuusasiantuntijoita ja työturvallisuusorganisaatioita, Alanko muistuttaa.
Opasta rakennetaan asiantuntijatyönä
Työturvallisuuslain soveltamisoppaan ovat laatineet Työterveyslaitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijat. Pohjana on hyödynnetty aiemmin monilla työpaikoilla käytettyä maksullista opaskirjaa, joka kuitenkin on vanhentunut sitä mukaa, kun työturvallisuuslakia on päivitetty.
– Lisäksi olemme kuulleet työelämän asiantuntijoita. Sidosryhmäpaneeli on kommentoinut oppaan ohjeita ja auttanut löytämään hyviä käytäntöjä. Ne hyödyttävät lukuisia työpaikkoja, Alanko kiittää.
Opasta päivitetään muutama pykälä kerrallaan, mutta jo nyt julkaistut keskeisiä työturvallisuuslain pykäliä käsittelevät sivut antavat selvyyttä moneen työpaikoille tärkeään
asiaan.
Ensin julkaistut sivut kattavat työturvallisuuslaista neljä pykälää, jotka käsittelevät työnantajan yleistä huolehtimisvelvoitetta, työn vaarojen selvittämistä ja arviointia, työntekijälle annettavaa opetusta ja ohjausta sekä työnantajan sijaista.
– Työpaikoilla on tärkeää, että kaikki työturvallisuuteen liittyvät perusasiat ovat kunnossa. Ne auttavat myös vähentämään ja hallitsemaan psykososiaalisia kuormitustekijöitä, Alanko sanoo.
Opas on toteutettu osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Päivitetty: 29.10.2024
Viimeisimmät uutiset
- TES-neuvottelut jatkuvat tammikuussa20.12.2024
- AKT:n palvelut joulunaikaan ja vuodenvaihteessa20.12.2024
- Kuljetusliitot: Peruspalveluinfraa hoitavien yhtiöiden on pysyttävä valtion omistuksessa17.12.2024
- AKT:n tes-neuvottelut jatkuvat16.12.2024
- Ismo Kokko jatkokaudelle SASKin hallituksen puheenjohtajaksi13.12.2024
- Työehtosopimustavoitteissa keskeisinä palkka ja työhyvinvointi10.12.2024
- Teollisuuden palkansaajat TP ry:n uudeksi puheenjohtajaksi Veli-Matti Kuntonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä10.12.2024
- Autoliikenteen työehtosopimusneuvottelut alkoivat10.12.2024
- Tärkeä viesti sinulle AKT:n jäsen9.12.2024
- AKT irtisanoi Finnairin kanssa tehdyn säästösopimuksen4.12.2024
Päivitetty: 29.10.2024