Työväenliike juhlii näyttävästi satavuotista Suomea
3.1.2017
Suomalainen työväenliike on tehnyt työtä tasa-arvon ja kansalaisten vapauksien puolesta yli sadan vuoden ajan. Työväenliike juhlistaakin itsenäisyyden merkkivuotta lukuisten hankkeiden ja tapahtumien voimin.
Juhlavuoden 2017 kohokohtia ovat Vapauden museon rakentaminen Tampereelle, uusi tyovaenliike.fi-verkkosivusto ja maaliskuussa järjestettävä juhlaseminaari.
Venäjän keisari Nikolai II luopui kruunusta maaliskuussa 1917. Suomi itsenäistyi saman vuoden joulukuussa. Työväenliike oli keisarivallan väkevin vastustaja, joka vaati parlamentarismia ja edisti Suomen itsenäistymistä. Itsenäisyyden aikana työväenliike on keskittänyt voimansa hyvinvointivaltion ja tasa-arvoisen Suomen rakentamiseen.
Historiasta kumpuavat vapauden, tasa-arvon ja kansanvallan teemat ovat vahvasti esillä työväenliikkeen juhlavuoden ohjelmassa.
Kun kahdeksan tunnin työaikalaki täyttää sata vuotta, Työväenmuseo Werstaalla avataan Vapauden museo. Vapauden museo käsittelee itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Menneisyyden tarkastelun lisäksi 28.11.2017 yleisölle avautuva museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.
Vapauden museon tueksi on avattu tyovaenliike.fi-verkkosivusto.
Sivustolle on koottu runsaasti valokuvia ja historia-artikkeleita, jotka kertovat koskettavia tarinoita eri vuosikymmeninä eläneiden suomalaisten kohtaloista. Tyovaenliike.fi-sivuilla on myös oppimateriaaleja ja tapahtumakalenteri, johon kootaan työväenjärjestöjen ohjelmaa itsenäisyyden ja sisällissodan merkkivuosina.
Työväenliikkeen juhlaseminaari järjestetään 27.3.2017 Paasitornissa Helsingissä. Kaikille avoimessa seminaarissa juhlistetaan satavuotista kansanvaltaa. Suomen ensimmäinen parlamentaarinen hallitus aloitti työnsä maaliskuussa 1917 ja sitä johti maailman ensimmäinen sosialidemokraattinen pääministeri, Oskari Tokoi. Itsenäistymisen varhaisvaiheita ja työväenliikkeen historiaa pohtivat maan johtavat historiantutkijat.
Itsenäisyyden juhlavuoden sisältöjä on suunniteltu usean vuoden ajan.
Juhlavuotta koordinoi työväenjärjestöjen muodostama neuvottelukunta, jossa ovat mukana muun muassa SAK, vasemmistopuolueet, ammattiliitot ja monet muut työväenliikkeen toimijat. Suuren osan käytännön työstä toteuttaa Työväenmuseo Werstaan, Kansan Arkiston ja Työväen Arkiston muodostama työryhmä. Työväenliikkeen merkkivuosiohjelmaa tukee myös Suomi100-juhlavuosi.
Myös tavallisten palkansaajien, työväenyhdistysten ja ammattiosastojen tuki on tärkeää. Työväenmuseo Werstas osallistuu Kansan sivistysrahaston Kulttuurilahja-kampanjaan, jonka avulla kuka tahansa voi tulla mukaan tukemaan Vapauden museon rakentamista ja toimintaa. Kansan Sivistysrahasto tukee jokaista lahjoitusta 20 prosentin lisäosuudella.
Tervetuloa juhlimaan 100-vuotista Suomea yhdessä työväenliikkeen kanssa!
Lisätietoja työväenliikkeen juhlavuodesta antaa Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio, puh. 040 716 7520.
Tyovaenliike.fi -sivustoon voi tutustua osoitteessa www.tyovaenliike.fi.
Päivitetty: 5.6.2019
Viimeisimmät uutiset
- SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
Päivitetty: 5.6.2019