Teollisuuden palkansaajat: Laajan palkkamaltin jatkamiselle ei löydy sopimuskumppaneita
15.9.2015
Yhteiskuntasovun uudelleen rakentaminen vaatii aktiivisuutta myös hallitukselta ja elinkeinoelämältä.
– Hallitus romuttaa nyt elinkeinoelämän haukkojen taustatuella edellytyksiä viennin kestävään kasvuun. Ideologinen peli, joka pyrkii murtamaan hyviä tuloksia aikaansaaneen työmarkkinajärjestelmän, on vihellettävä poikki, Teollisuuden palkansaajat TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.
– Yhteisille ratkaisuille Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi voi löytyä uudenlaista tilaa, jos pakkolainsäädännöstä luovutaan ja kiristyksiä harkitaan uudelleen. Mukaan tarvitaan myös aidosti muun muassa tuottavuutta ja joustavia työaikamalleja edistäviä toimia. Tämä olisi kaikkien yhteinen etu.
Teollisuuden palkansaajaliittojen mukaan viime vuosien aikana harjoitettu palkkamaltti on osoittanut niin suomalaisten palkansaajien halun toimia vastuullisesti kuin työmarkkinajärjestelmän kyvyn tuottaa tuloksia. Koordinoitu palkkaratkaisu ja työllisyys- ja kasvusopimus ovat korjanneet suomalaisyritysten kilpailukykyä. Laajat sopimukset ovat syntyneet teollisuuden palkansaajien tuella, sillä nimenomaan he ovat kokeneet viennin ahdingon omissa nahoissaan työttömyytenä ja sen uhkana.
– Näyttää kuitenkin siltä, ettei tälle linjalle ole löydettävissä jatkoa. Nyt EK ajaa liittokierrosta samalla, kun hallitus hyökkää palkansaajia vastaan kääntämällä lait suojaamaan vahvempaa osapuolta. Palkansaajat eivät voi yksin ylläpitää sopimusyhteiskuntaa, jos meille ei löydy siihen kumppaneita. varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
– TP-liitot ovatkin tehneet päätöksen aloittaa valmistautumisen liittokierrokseen rakentamalla tähän yhteistä neuvottelu- ja työtaisteluvalmiutta.
TP muistuttaa myös tuottavuuden kehittämisen keskeisyydestä, missä merkittäviä parannuksia voitaisiin saavuttaa paikallisen sopimisen kautta. Yhteinen tahtotila sen kehittämiseksi on viime vuosina vahvistunut. Tämäkin mahdollisuus uhkaa nyt kuitenkin haihtua savuna ilmaan.
– Paikallinen sopiminen edellyttää vahvaa keskinäistä luottamusta. Sille ei löydy edellytyksiä, jos samaan aikaan romutetaan vapaata sopimusoikeutta, varapuheenjohtaja Marko Piirainen korostaa.
– Suomi ei nouse vastakkainasettelulla. Vallassa näyttävät olevan nyt menneisyyden miehet, jotka käyvät uudelleen edeltävien pääministerien vanhoja sotia. Eikö olisi aika katsoa eteenpäin?
Päivitetty: 5.6.2019
Viimeisimmät uutiset
- SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
Päivitetty: 5.6.2019