SDP:n Taimela: Kabotaasiesityksen lähetekeskustelu loi toivoa paremmasta

10.2.2016

Hallituksen kabotaasikuljetuksia koskevan esityksen ongelmat tunnustettiin eilen yleisesti eduskunnan lähetekeskustelussa. Puolestapuhujia esitykselle ei salista löytynyt. Ihmetystä herätti myös esityksen ajankohta, EU:lta on tulossa ensi vuonna pitkään valmisteltu maantielakipaketti, jonka odotetaan selventävän unionin lainsäädäntöä myös kabotaasiasioissa. 


 
Suomi on omalla lainsäädännöllään tarkentanut EU-direktiivin epäselviä kuljetuksen ja väliaikaisuuden määritelmiä. EU-komissio on kuitenkin asettanut Suomen tarkennukset kiistanalaisiksi. Hallitus on nyt tehnyt lausunnon johdosta lakiesityksen kansallisten määritelmien purkamisesta, jotta Suomi ei joutuisi asiassa EU-oikeuskäsittelyyn.  
 
”Ilahduin eilen keskustelun yksimielisyydestä salissa yli puoluerajojen. Me olemme Suomessa jo vuosia taistelleet asian puolesta. Siksi on harmillista huomata, miten helposti nykyhallitus antaa tässä asiassa periksi. Käsitykseni mukaan liikenne- ja viestintäministeriön toive oli jatkaa Suomen entisellä linjalla, mutta ulkoministeriö halusi alistua EU:n kiltin mallioppilaan rooliin.” kertoo liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Katja Taimela (sd.)
 
Kansallisen lainsäädännön määritelmien poistuminen lisäisi kabotaasiliikennettä Suomessa.  Uhkana on, että epäterve kilpailu ja harmaa talous lisääntyvät alalla merkittävästi.  Tieliikenteen tavarakuljetusten liikevaihto on Suomessa noin 6 miljardia euroa ja työllistää pelkästään tavaraliikenteen kuljettajina noin 70 000.
 
”Kysymys on lopulta satojen kuljetusyrittäjien ja tuhansien työntekijöiden leivästä. Mikäli valvonta olisi kunnossa, mitään varsinaista uhkaa ei muodostuisi. Täytyy muistaa, että työvoimavaltaisen toiminnan henkilöstökulut ovat kaikille samat, koska myös ulkomaalaisten toimijoiden pitäisi noudattaa paikallisia työehtosopimuksia”, Taimela huomauttaa. 
 
Raskaan liikenteen valvonta on ollut tapetilla Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta lähtien. Raskaan liikenteen tehokas valvonta ei kuulu jokaisen poliisin osaamiseen ja entistä enemmän pitäisi huolehtia, että eri poliisilaitoksilla olisi myös raskaan liikenteen valvontaan erikoistuneita yksiköitä.
 
”Ajoaika, kaluston kunto ja kuormaus yhdistettynä asiakirjojen tuntemiseen, työehtojen sekä lainsäädännön tuntemiseen vaatii erikoisosaajansa. Tehokas valvonta vaatii myös yhteistyötä eri viranomaisten kesken. Tätä on syytä kehittää Suomessa”, Taimela toteaa. 
 

 


Päivitetty: 5.6.2019