SAK vastustaa lakisääteistä vientimallia

7.10.2024

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n hallitus käsitteli maanantain kokouksessaan eduskunnassa olevaa lakiesitystä vientivetoisesta palkkamallista. Kaikki SAK:laiset ammattiliitot pitävät esitystä ongelmallisena.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan esitys lakisääteisestä palkkamallista romuttaa valtakunnan sovittelijan mahdollisuudet tehdä työtään.

– Esitys heikentää sovittelijan asemaa, riippumattomuutta ja uskottavuutta. Seurauksena sovittelijan työ hankaloituu. Se on muidenkin kuin matalapalkka-alojen ongelma, sillä sovittelijan käsien sitominen vaikeuttaa kaikkien ammattiliittojen mahdollisuutta parantaa työntekijöiden työehtoja ja palkkoja.

Elorannan mukaan lakisääteinen vientimalli on erityisen ongelmallinen monelle naisvaltaiselle alalle. Palkkamalli ei ole vain julkisten alojen työntekijöiden ongelma.

– Riskit sukupuolten palkkatasa-arvon kehittymiselle ovat suuret, jos palkkauksen epätasa-arvoon liittyvät korjausmahdollisuudet heikkenevät. Laki ylipäätään heikentää kaikkien palkkakuopassa olevien mahdollisuutta parantaa asemaansa.

Jarkko Eloranta huomauttaa, että Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet edellyttävät, että työriitojen sovittelujärjestelmä toimii riippumattomasti, asianmukaisesti ja työriidan osapuolet voivat luottaa siihen.

– Hallitus on nyt muuttamassa lakia ilman työmarkkinaosapuolten yhteistä näkemystä. Ja kuten todettua, niin työntekijäpuolella ei jatkossa ole luottamusta sovittelijan tasapuolisuuteen.

Sovittelijan käsien sitominen ja tukilakkojen voimakas rajoittaminen tulevat huomattavasti vaikeuttamaan ammattiliittojen mahdollisuuksia parantaa työntekijöiden palkkoja ja muita työsuhteen ehtoja. Orpon-Purran hallitus on johdonmukaisesti pyrkinyt heikentämään palkansaajien asemaa työelämässä. Tämä linja on jatkunut vientimallia säädettäessä.


Päivitetty: 7.10.2024