SAK: Valtakunnansovittelija ei näe metsää puilta
1.8.2024
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara arvostelee tänään Helsingin Sanomien haastattelussa SAK:ta siitä, että Suomeen ollaan säätämässä lakia, jolla lukitaan kaikkien palkansaajien palkankorotusten taso vientialojen työehtoratkaisuihin.
– Yhden järjestön syyllistäminen on asiatonta eikä tämäntyyppinen arvostelu lisää luottamusta valtakunnansovittelijan toimintaan, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Jos valtakunnansovittelija pitää palkkamallilakia hankalana, niin siitä vastuun kantaa vain ja ainoastaan maan hallitus, Eloranta huomauttaa.
– Hallituksella on kaikki valta ja mahdollisuus vetää epäonnistunut, ongelmallinen ja työmarkkinoiden toimintaa rampauttava lakihanke pois.
Palkansaajajärjestöt ovat voimakkaasti arvostelleet hallituksen lakihanketta pitkin matkaa. Se sementoisi palkkaerot, vähentäisi alakohtaista joustavuutta sekä estäisi työehtojen kehittymisen sellaisilla aloilla, joissa tällä hetkellä työehdot ovat heikot.
Jarkko Elorannan mielestä Sajavaara unohtaa kokonaan Orpon-Purran hallituksen ajaman työmarkkinaheikennysten kokonaisuuden, jolla palkansaajien ja heitä edustavien ammattiliittojen neuvotteluasemaa heikennetään rajusti.
– Valtakunnansovittelijan pitäisi olla puolueeton, riippumaton toimija, joka rakentaa luottamusta osapuolten kesken. Nyt Sajavaara osoittaa sormella SAK:ta palkkamallin kaatamisesta ja unohtaa kokonaisuuden ja olosuhteet, jossa asiat tapahtuvat.
Hallitus on jo rajoittanut lakko-oikeutta esimerkiksi tukilakkojen osalta. Tämä heikentää merkittävästi palkansaajien asemaa työehtoneuvotteluissa. Hallitus on myös muuttamassa paikallisen sopimisen pelisääntöjä työnantajapuolen toiveiden mukaisesti, mikä heikentää ammattiliittojen ja luottamusmiesten asemaa paikallisessa sopimisessa.
– Paikallisen sopimisen pelisäännöt heikentävät tulevaisuudessa työehtosopimusten yleissitovuutta, jolla on taattu työehtojen ja palkkojen minimitaso palkansaajille. Hallitus ei ollut keväällä valmis tarkastelemaan yleissitovuuden turvaamista, vaikka SAK sitä vaati.
Hallitus on kertonut säätävänsä lain palkkamallista joka tapauksessa, jos työmarkkinaosapuolet eivät asiasta pääse sopuun, ja se säätää sen työnantajan toiveiden mukaisesti.
– Orpon-Purran hallitus on työantajien hallitus, se ei ole ohjelmassaan eikä toiminnassaan missään vaiheessa huomioinut palkansaajien näkemyksiä ja huolia, vaan toiminut yksipuolisesti työnantajien asianajajana. SAK:ssa ei ole minkäänlaista luottamusta siihen, että se olisi palkkamalliasiassa toiminut toisella tavalla, Jarkko Eloranta sanoo.
Päivitetty: 1.8.2024
Viimeisimmät uutiset
- TES-neuvottelut jatkuvat tammikuussa20.12.2024
- AKT:n palvelut joulunaikaan ja vuodenvaihteessa20.12.2024
- Kuljetusliitot: Peruspalveluinfraa hoitavien yhtiöiden on pysyttävä valtion omistuksessa17.12.2024
- AKT:n tes-neuvottelut jatkuvat16.12.2024
- Ismo Kokko jatkokaudelle SASKin hallituksen puheenjohtajaksi13.12.2024
- Työehtosopimustavoitteissa keskeisinä palkka ja työhyvinvointi10.12.2024
- Teollisuuden palkansaajat TP ry:n uudeksi puheenjohtajaksi Veli-Matti Kuntonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä10.12.2024
- Autoliikenteen työehtosopimusneuvottelut alkoivat10.12.2024
- Tärkeä viesti sinulle AKT:n jäsen9.12.2024
- AKT irtisanoi Finnairin kanssa tehdyn säästösopimuksen4.12.2024
Päivitetty: 1.8.2024