SAK:n hallitus: UPM kalvaa työmarkkinaluottamusta – koronasta kärsiville työntekijöille lisätukea
24.1.2022
Työmarkkinakierros on osoittanut, että sopiminen on edelleen paras tapa viedä eteenpäin kummankin osapuolen tavoitteita. UPM on kuitenkin surullinen esimerkki siitä, kuinka ideologia menee muiden tavoitteiden edelle.
SAK:n hallitus on tyytyväinen, että työehtosopimuskierros on tähän mennessä sujunut odotettua paremmin ja sopimuksia on saatu aikaan laajasti niin valtakunnallisella kuin yritystasollakin. Sopimuksissa on päästy siihen, mitä on haettu: työntekijöiden tulotasoa sekä yritysten kilpailukykyä on turvattu.
Sopimuskierros jatkuu kuitenkin edelleen. SAK:n hallitus on erittäin huolissaan UPM:n tilanteesta. Lakko on jatkunut jo neljättä viikkoa. UPM on torjunut Paperiliiton yrityksen purkaa jännitteitä keskustelemalla. Myöskään Paperiliiton esitys neuvottelujen pohjapaperiksi ei poikinut edes vastaehdotusta.
Yhtiötä ei ole näkynyt valtakunnansovittelijan pöydässä, vaikka lain mukaan sovitteluun on saavuttava. Valtakunnansovittelijan olisi jatkettava vahvasti pyrkimyksiä työriidan sovitteluun, jotta se ei heijastuisi laajemminkin työmarkkinoille. SAK:n hallitus antaa tukensa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n asettamalle saarrolle, jolla vauhditetaan neuvottelujen aloittamista.
– UPM menettää lakon seurauksena pahimmillaan 20 miljoonaa euroa voittoa viikossa. Kuinka kauan sijoittajat voivat katsoa sivusta johdon ideologisiin syihin perustuvaa työmarkkinoiden häiriköintiä ja omistajien rahan tuhlaamista? SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kysyy.
Muut metsäyhtiöt ovat jo tehneet työehtosopimuksen Paperiliiton kanssa eikä solmittujen sopimusten sisällössä ei ole mitään sellaista, jonka erityisesti pitäisi työnantajia hiertää.
– Tässä kärsii nyt eniten UPM:n henkilöstö, jonka osaamiselle ja työlle työnantaja ei tunnu antavan sille kuuluvaa arvoa. Globaalin pörssiyhtiön toimitusjohtaja uhkailee ennemmin tehtaiden sulkemisella ja potkuilla, sen sijaan että pyrkisi edistämään neuvottelujen aloittamista ja kiistan ratkaisua. UPM:n kuva työnantajana ja maine vastuullisena yhtiönä saa tästä pitkäaikaisen ja syvän kolhun.
Työttömien tukitoimia tarvitaan pikaisesti
Eduskunta käsittelee parhaillaan koronarajoitusten takia tehtyjä tukitoimia. Lomautettujen työntekijöiden toimeentuloa tuetaan poistamalla työttömyysturvan omavastuupäivät tammi- ja helmikuun ajaksi. Omavastuupäivien poisto toteutettiin koronapandemian alkuvaiheessa työmarkkinajärjestöjen ehdotuksesta, mutta ne palautettiin jo vuoden 2020 lopussa.
– Vetoamme päättäjiin, että työttömyysturvan omavastuuajan poistoa jatketaan kesäkuun loppuun saakka. Koronan aiheuttama epävarmuus ja lomautukset ovat jatkuneet monilla toimialoilla ja heikentänyt tuhansien työntekijöiden toimeentuloa kohta kahden vuoden ajan, puheenjohtaja Eloranta sanoo.
Lisäksi SAK ehdottaa, että hallitus valmistelee pikaisesti uusia tukitoimia niille työntekijöille, joiden työnteko on rajoitusten takia estynyt.
– Samalla tulisi toteuttaa myös valtion maksuosuus lomautusajan työttömyyspäivärahoista. Nyt hallituksen päättämät poikkeustoimet jäävät ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksen osalta työnantajien ja työntekijöiden kustannettavaksi.
Päivitetty: 24.1.2022
Viimeisimmät uutiset
- SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
Päivitetty: 24.1.2022