SAK, Akava ja STTK: YK:n ilmastokokous päättyi pettymykseen ja huoleen
21.11.2022
Egyptissä pidetty YK:n COP27-ilmastokokous ei onnistunut sitouttamaan valtiota lisäämään ilmastotoimiaan. Erityisesti tämän vuoden kokous osoitti, miksi palkansaajaliikkeen on tärkeää osallistua kokouksiin, sillä vakuutimme jäsenvaltiot Oikeudenmukainen siirtymä työntekijöille -ohjelman perustamisesta.
Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat erittäin huolissaan siitä, että osa jäsenvaltioista tavoitteli jo toisena vuotena peräkkäin Pariisin ilmastosopimuksessa sovitun, työntekijöille oikeudenmukaisen siirtymän sisällön häivyttämistä neuvotteluista.
– Kaikki valtiot eivät edelleenkään halua sitoutua työntekijöiden oikeuksiin eivätkä yleisesti ihmisoikeuksiin. Työntekijät voivat sitoutua merkittäviin ilmastotavoitteisiin kuitenkin vain, kun tietävät, että ne toteutetaan ihmisoikeuksia kunnioittaen ja luomalla kaikille turvallista tulevaisuutta, painottaa SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka.
Hankalista lähtökohdista huolimatta ay-liike sai edistettyä oikeudenmukaisen siirtymän tavoitteitaan. Kokouksen yleispäätelmissä linjataan oikeudenmukaisen siirtymäsuunnitelman julkaisemisesta ensi vuonna. Lisäksi korostetaan muun muassa sosiaalisen suojelun tarpeellisuutta siirtymässä päästöttömään yhteiskuntaan sekä kolmikantaista vuoropuhelua työntekijöiden, työnantajien ja valtioiden välillä. Oikeudenmukainen siirtymä konkretisoituu kansallisissa ilmastosuunnitelmissa teoiksi muun muassa työllisyysarvioina ja koulutuskartoituksina.
– Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteen tuntumaan on välttämätöntä inhimillisistä ja taloudellisista syistä. Vihreä siirtymä luo mahdollisuuden taata laadukkaita työpaikkoja yhä useammalle, ja siksikin kokouksen tulokset olivat pettymys, joskaan eivät yllätys, toteaa Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Piia Rekilä.
– Energiaa koskevat linjaukset erityisesti fossiilisten polttoaineiden kirjauksissa jättivät paljon toivomisen varaa ensi vuodelle, sillä valtioiden selkeää sitoutumista fossiilisen energian pikaiseen alasajoon ei saavutettu.
COP27-ilmastokokouksen tärkeimpiä päätöksiä on koko globaalin palkansaajaliikkeen ja myös Suomen kannattama vahinkoja ja menetyksiä koskevan rahaston perustaminen kehitysmaille. Valitettavasti yhteisymmärrykseen ei päästy rahaston varojen keruusta. Tämä tulee olemaan yksi pääkeskusteluista seuraavassa kokouksessa, joka pidetään Arabiemiirikunnissa.
– On selvää, että rikkailla mailla pitää olla rahoittajana keskeinen asema, mutta se ei riitä. Myös kehittyvien maiden panostuksia tarvitaan. Lisäksi ilmastotoimien toimeenpanoon pitäisi sitoutua tämän vuoden kokousta paremmin, STTK:n ilmasto- ja energiakysymysten asiantuntija Jaakko Haikonen korostaa
Päivitetty: 21.11.2022
Viimeisimmät uutiset
- Ahtausalan ja liikenneopetusalan tes-neuvottelut alkoivat10.1.2025
- TES-neuvottelut jatkuvat tammikuussa20.12.2024
- AKT:n palvelut joulunaikaan ja vuodenvaihteessa20.12.2024
- Kuljetusliitot: Peruspalveluinfraa hoitavien yhtiöiden on pysyttävä valtion omistuksessa17.12.2024
- AKT:n tes-neuvottelut jatkuvat16.12.2024
- Ismo Kokko jatkokaudelle SASKin hallituksen puheenjohtajaksi13.12.2024
- Työehtosopimustavoitteissa keskeisinä palkka ja työhyvinvointi10.12.2024
- Teollisuuden palkansaajat TP ry:n uudeksi puheenjohtajaksi Veli-Matti Kuntonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä10.12.2024
- Autoliikenteen työehtosopimusneuvottelut alkoivat10.12.2024
- Tärkeä viesti sinulle AKT:n jäsen9.12.2024
Päivitetty: 21.11.2022