Ruotsi, Turkki, Norja, Espanja - kansainvälinen tuki vyöryy suomalaisille työntekijöille - myös mielenilmauksia luvassa
30.4.2024
Suomen suurlähetystöihin eri Euroopan maissa ja jopa Yhdysvalloissa tulvii ammattiliittojen ja erityisesti kuljetusalan liittojen kirjeitä. Eri maissa osoitetaan tukea Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n jäsenille sekä kaikille suomalaisille työntekijöille. Maailmalla on huolestuttu siitä, mitä Suomessa tapahtuu työntekijöiden oikeuksille. Kirjeitä on osoitettu myös suoraan pääministeri Petteri Orpolle.
Muun muassa pohjoismaisia kuljetustyöntekijöitä edustava NTF, kansainvälinen kuljetustyöntekijöiden järjestö ITF, turkkilainen kuljetustyöntekijöitä edustava Seafarers´ Union of Turkiye, Norjan ammattikuljettajien liitto Yrkestrafikkforbundet, Euroopan julkisia työntekijöitä edustava EPSU, amerikkalainen kuljetustyöntekijöiden liitto AFL-CIO, virolaisia merimiehiä edustava EMSA, belgialaisia metallialan työntekijöitä edustava ABVV-Metaal sekä kuljetusalaa edustava BTB ovat kaikki lähestyneet joko pääministeri Petteri Orpoa tai maansa suurlähettilästä tai molempia.
Uusimpina juuri vapun alla mukaan on liittynyt yli 300 000 kuljetustyöntekijää edustava Federación de Servicios a la Ciudadanà Espanjasta. Ruotsista jo toistamiseen tukeaan ilmaisee puolta miljoonaa työntekijää, muun muassa linja-autonkuljettajia edustava Kommunal. Molemmat liitot muistuttavat Suomen suurlähettiläitä omassa maassaan siitä, mihin Suomen menestystarina maailmalla on perustunut ja miten se on nyt murenemassa.
Espanjassa pelätään Suomen työntekijöiden puolesta
Espanjassa nähdään suomalaiset työmarkkinat ja hyvinvointiyhteiskunta yhtenä suurimmista menestystarinoista maailmassa. Sen ytimenä on suomalainen työmarkkinamalli ja kyky neuvotella työntekijäjärjestöjen, työnantajien ja hallituksen kesken. Näin on saatu aikaan työehtosopimuksia, lainsäädäntöä – ja siihen on perustunut myös hyvinvointivaltion syntyminen. Tämän neuvottelujärjestelmän Suomen hallitus on nyt repimässä rikki.
- Hallituksen ajamat muutokset veisivät Suomea vuosikymmeniä taaksepäin ja kauemmas pohjoismaisista naapureistaan. Sen sijaan, että Suomi on johtavia maita – sitä tullaan katsomaan taantuvana ja tämä kyseenalaistaa millä moraalilla maata johdetaan, kirjoittaa Espanjan kuljetustyöntekijöiden puolesta pääsihteeri Juana Olmeda Gómez Suomen suurlähettiläälle Espanjassa osoitetussa viestissä.
Yhtä lailla Ruotsin Kommunal osoittaa solidaarisuuttaan suomalaisille, jotka taistelevat ”Suomen hallituksen vaarallisia ja radikaaleja muutoksia” vastaan, joilla nakerretaan suomalaisten työntekijöiden asemaa.
- Seuraamme tarkasti, mitä tapahtuu Suomessa. Olemme huomanneet, että Suomen hallitus on pistänyt liikkeelle Suomen hyvinvointiyhteiskunnan historiassa kaikkein vaarallisimmat hyökkäykset, joilla heikennetään työntekijöiden oikeuksia ja sosiaaliturvaa. On hyökätty myös kohti neuvottelujärjestelmää, kolmikantaneuvotteluja, sosiaaliturvaa, työehtosopimuksia ja työsuhdeturvaa, Kommunalin puheenjohtaja Malin Ragnegård kirjoittaa Suomen suurlähettiläälle Ruotsissa osoitetussa viestissään.
Ruotsalaiset näkevät, että pohjoismainen malli on ollut maailmanlaajuinen menestys. Suomen hallitus repii sen rikki. Tämä vie Suomea vuosikymmeniä taaksepäin.
Viisi miljoonaa ETF:n jäsentä suomalaisten takana
Euroopan kuljetustyöntekijöiden liitto ETF edustaa yli viittä miljoonaa kuljetusalan työntekijää yli 200 kuljetusliitosta ja 38 Euroopan maasta. Nämä työskentelevät maalla, merellä ja ilmassa eli lähes kaikilla AKT:n edustamilla aloilla mukaan lukien lentoemännät, stuertit ja matkatoimistovirkailijat. Järjestö on seurannut Suomen tilannetta huolestuneena ja pyytänyt myös jäsenjärjestöjään ottamaan kantaa tähän.
Maailmalla nähdään, miten kolmikantainen neuvottelujärjestelmä on pitänyt yllä suomalaista hyvinvointivaltiota ja asioista on neuvoteltu yhteisymmärryksessä. Nyt Suomen hallituksen esitys rajoittaa lakko-oikeutta, jotta se pystyy varmistamaan omien lakiesitystensä eteenpäin viemisen ilman vastarintaa. Tätä pidetään poikkeuksellisen törkeänä. Ammattiliitot tuomitsevat tämän viesteissään ja lähettävät solidaarisuuden osoituksensa suomalaisille työntekijöille. Ne kehottavat hallitusta palaamaan takaisin neuvottelujen tielle ja pitämään Suomen 2020-luvulla.
Vappuaattona osa liitoista järjestää mielenilmauksia Suomen lähetystöjen edustalla omissa maissaan. Wienissä itävaltalaiset liitot ojentavatklo tänään klo 10.30 paikallista aikaa Vidan puheenjohtajan Roman Hedenstreitin johdolla vetoomuksen Suomen suurlähettiläälle.
Päivitetty: 30.4.2024
Viimeisimmät uutiset
- Ilmailualan Unioni: Finnair päättämässä kahden luottamusmiehen työsuhteet työtuomioistuimeen toimitettujen todisteiden vuoksi29.11.2024
- AKT: Yhteistoimintalain muutokset ovat lain perusidean vastaisia28.11.2024
- SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
Päivitetty: 30.4.2024