Posti halpuutti työntekijänsä - PAU käynnistää lakot Postissa
29.8.2019
Posti on ilmoittanut siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019 lukien.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää valtioyhtiön työehtoshoppailua törkeänä ja vastaa Postin toimiin työtaisteluilla. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.-4.9. väliseksi ajaksi. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Töihin palataan 5.9. klo 00.00 alkaen. Myöhemmistä työtaistelutoimista ilmoitetaan erikseen.
Työehtoshoppailun seurauksena pakettiliiketoiminnassa noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehdot heikkenevät. Palkka alenee keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 %. Tämä siitäkin huolimatta, että Teollisuusliiton mukaan heidän työehtosopimusta ei voi edes soveltaa postin käsittelytehtäviin.
Ovatko seuraavaksi vuorossa kaikki postin työntekijät? Työehtoshoppailu-uhan alla olisi tällöin yli 10 000 postityöntekijää. Palkanalenemisen lisäksi työntekijät häviäisivät myös muissa työsuhteen ehdoissa.
- Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta, kun palkasta leikataan kolmasosa. Elämä menee täysin uusiksi. Tämä romuttaa postin pakettipalvelut, kun työntekijöiden saatavuus huonoilla työehdoilla vaikeutuu, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa.
Posti on heikentänyt työehtoja järjestelmällisesti
Posti on jo aiemmin järjestelmällisesti siirtänyt työtehtäviä ulkopuolisille yrityksille sekä perustanut itse uusia yhtiöitä, joiden palvelukseen vanhat työntekijät on siirretty. Sanomalehdenjakajat halpuutettiin toisen työehtosopimuksen piiriin vuosien 2017–2018 aikana, jolloin Posti perusti Posti Palvelut Oy:n, liittyi Medialiiton jäseneksi ja siirsi työntekijät liikkeenluovutuksella uuteen yhtiöön.
Sanomalehdenjakajiin ryhdyttiin noudattamaan PAUn Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sijaan Teollisuusliiton jakajia koskevaa sopimusta, joka on tasoltaan selkeästi PAUn sopimusta heikompi. Sanomalehdenjakajien palkat laskivat keskimäärin 40 prosenttia ja sama on nyt edessä pakettiliiketoiminnassa.
Maaliskuussa 2019 Posti kikkaili työehdoilla ja solmi uuden puitesopimuksen postinjakeluun ja käsittelyyn työntekijöitä vuokraavan SOL Logistiikkapalvelut Oy:n kanssa, jolloin noudatettavaksi työehtosopimukseksi tuli tässäkin tapauksessa Teollisuusliiton jakajia koskeva työehtosopimus.
Miten työehtoshoppailu tapahtuu?
Mikäli työskentelyalalla on toinen työehtosopimus, sopimuksen muuttaminen ja työntekijöiden palkkojen alentaminen onnistuu työnantajalta työnantajaliittoa vaihtamalla. Nyt tapahtuneen työehtoshoppailun seurauksena työntekijöiden palkka tulee käytännössä laskemaan usealla sadalla eurolla; postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2200 euroa, josta 30% palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.
PAU vastaa tilanteeseen työtaisteluilla
Posti kertoo omassa tiedotteessaan maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuun loppuun asti työn laadun pysyessä tavoitteen mukaisena. Määrittelemättömällä laatutavoitteellaan työnantaja pyrkii vaientamaan työntekijät ja estämään työntekijöitä taistelemasta nykyisten työehtojen ja palkan puolesta.
PAU on huhtikuun alusta lähtien kampanjoinut työehtoshoppailua vastaan vetoamalla päättäjiin sekä kiinnittämällä huomiota työehtoshoppailuun sekä sosiaalisen median että lehtimainonnan keinoin. Kampanja on kohdistettu erityisesti valtion omistajaohjaukseen.
- Olemme pahoillamme Postin asiakkaille työtaisteluista aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta.
Asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset rajataan lakon ulkopuolelle.
Työehtoshoppailusta ja siihen liittyvästä kampanjasta löydät tietoa osoitteista: www.tyoehtoshoppailu.fi, Twitteristä @tes_shoppailu, Facebookista ja Instagramista (työehtoshoppailu).
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAUn jäseniä työskentelee myös muissa jakeluyrityksissä sekä OpusCapitassa ja Ahvenanmaan postissa. PAU on noin 26 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.
Päivitetty: 30.8.2019
Viimeisimmät uutiset
- TES-neuvottelut jatkuvat tammikuussa20.12.2024
- AKT:n palvelut joulunaikaan ja vuodenvaihteessa20.12.2024
- Kuljetusliitot: Peruspalveluinfraa hoitavien yhtiöiden on pysyttävä valtion omistuksessa17.12.2024
- AKT:n tes-neuvottelut jatkuvat16.12.2024
- Ismo Kokko jatkokaudelle SASKin hallituksen puheenjohtajaksi13.12.2024
- Työehtosopimustavoitteissa keskeisinä palkka ja työhyvinvointi10.12.2024
- Teollisuuden palkansaajat TP ry:n uudeksi puheenjohtajaksi Veli-Matti Kuntonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä10.12.2024
- Autoliikenteen työehtosopimusneuvottelut alkoivat10.12.2024
- Tärkeä viesti sinulle AKT:n jäsen9.12.2024
- AKT irtisanoi Finnairin kanssa tehdyn säästösopimuksen4.12.2024
Päivitetty: 30.8.2019