Tasa-arvovaltuutetun kampanja vaatii nollatoleranssia raskaussyrjinnälle

4.10.2017

Raskaussyrjintä ei ole leikin asia

Raskaussyrjintä on ajankohtainen työelämän tasa-arvo-ongelma, joka vaikuttaa monin eri tavoin naisten urasuunnitelmiin, perhevapaiden tasapuoliseen hyödyntämiseen sekä nuorten aikuisten ajatuksiin perheen perustamisesta.

– Jopa puolet meille tulevista työelämäyhteydenotoista liittyy raskaussyrjintään. Tilanne on pysynyt vuosia samana. Se kertoo, että raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon sekä tietämättömyyttä että aikansa eläneitä asenteita. Jokaiseen työpaikan tasa-arvosuunnitelmaan pitäisi kirjata nollatoleranssi raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Laki kieltää yksiselitteisesti työntekijän syrjinnän raskauden tai perhetilanteen perusteella. Siitä huolimatta lähes kaikilla aloilla ja kaikilla sektoreilla on edelleen tavallista, että tieto työntekijän raskaudesta vaikuttaa työsuhteeseen.

Tasa-arvovaltuutettu käynnistää lokakuussa kampanjan raskaussyrjintää vastaan. Kampanja on esillä Finnkinon teattereissa, Yleisradion tv-kanavilla sekä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä tunnuksella #raskaussyrjintä.

Verkkosivuilta www.raskaussyrjinta.fi löytyy tiiviissä muodossa tietoa työntekijän oikeuksista, toimintaohjeita sekä työnantajille suunnattu tsekkauslista fiksuista toimintatavoista.

Tasa-arvovaltuutetun tekemä tuore kysely kertoo, että syrjintä raskauden tai perhevapaiden takia näkyy ammattiliittojen arjessa jatkuvasti. Kyselyyn vastanneista liitoista 46 % ilmoitti, että ne saavat jäseniltään yhteydenottoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä vähintään viikoittain.

Joissakin liitoissa yhteydenottoja tulee useita päivässä. Isossa ammattiliitossa, kuten Palvelualojen ammattiliitto PAMissa, tämä tarkoittaa yli 1000 raskaus- ja perhevapaasyrjintään liittyvää yhteydenottoa vuodessa.

Tasa-arvovaltuutetulle ja liitoille tulevissa yhteydenotoissa raskaussyrjintä näkyy yleisimmin niin, että työntekijän määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskauden tultua ilmi. Usein syrjintää ilmenee myös perhevapaalta palatessa. Työtehtävä on saattanut “kadota alta” tai siirtyä pysyvästi sijaiselle. Myös syrjintä rekrytointitilanteissa ovat yleistä. Edelleen työhaastatteluissa kysytään yleisesti perhesuunnitelmista, vaikka se on tasa-arvolain mukaan kiellettyä.

– Raskaussyrjintä on sukupuolisyrjinnän ytimessä. Sitä ei tule hyväksyä missään muodossa. Modernissa työpaikassa tälle asialle tulee olla nollatoleranssi. Hyvällä työnantajalla on ymmärrys hyvästä henkilöstöpolitiikasta. Perhevapaa-aika on lyhyt ja raskausaika vielä lyhyempi. Hyvä työnantaja pitää hyvästä työntekijästä kiinni, Maarianvaara sanoo.

Työntekijä, muista nämä!

Sinulla on oikeus hakea töitä myös raskaana ollessasi.

Työhaastattelussa ei saa kysyä perhesuunnitelmista, eikä niistä tarvitse kertoa.  Raskaus, perhevapaa tai vanhemmuus ei saa vaikuttaa työhonottopäätökseen.

Määräaikaista työsuhdettasi ei saa päättää perhevapaan alkuun.

Ketään ei voi irtisanoa raskauden vuoksi eikä raskaus ole peruste päättää työsuhdetta koeajalla.

Perhevapaan jälkeen sijainen ei saa korvata sinua.

Työnantaja, muista nämä!

Keskity työnhakijan pätevyyteen.

Älä kysy lainvastaisia kysymyksiä. Lainvastaisia ovat esimerkiksi kysymykset hakijan perhetilanteesta ja -suunnitelmista. Fiksu työnantaja ei kysele niistä edes kautta rantain eikä tee niistä oletuksia.

Muista, että raskaus ei ole peruste tehdä työsuhteesta määräaikaista tai lyhentää sen kestoa.

Raskaus ei saa vaikuttaa työntekijän asemaan. Mieti, miten kohtelisit raskaana olevaa, jos hän ei olisi raskaana. Toimi sen mukaan.

Raskaus tai perhevapaa ei ole peruste päättää työsuhdetta. Tämä koskee myös koeaikaa.

[Alkuperäinen uutinen >>]

Seuraa Twitter-chatia torstaina 5.10. #raskaussyrjinta @tasa-arvo_news @maarianvaara

 

Kampanja netissä: www.raskaussyrjinta.fi


Päivitetty: 5.6.2019