Ismo Kokko: ”Menossa ovat vaaran vuodet työntekijöiden oikeuksien kannalta”

27.7.2024

- Ehkä olemme alkaneet pitää monia asioita työehdoissa ja työelämässä itsestäänselvinä. Olisi ikävää, jos tähän havahdutaan niin, että joudutaan menemään pohjakosketuksen kautta, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko linjasi Valkeakoskella.

Ismo Kokko, Anna Kontula ja Jari Korkki Työväen Musiikkitapahtuman yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kuva: Sini Silvàn

 

Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtuman yhteiskunnallisessa osuudessa 27. heinäkuuta puhuttiin ammattiliittojen tulevaisuudesta Suomessa ja Euroopassa. Mitkä ovat ay-liikkeen kohtalon kysymykset?

Tilaisuudessa puhunut AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko korostaa jalkatyötä. Ammattiyhdistysliikkeen menestyminen on kiinni siitä, että ihmisiä tavoitetaan henkilökohtaisella tasolla.

- Ilmaiseksi ei saada mitään, Kokko toteaa.

Jäsenet odottavat SAK:n tuoreen tutkimustiedon mukaan ammattiliitoilta perusasioita eli sitä, että työehdot ja palkkataso pysyvät. Nyt Suomeen on syntynyt yhteiskunnallinen ympäristö, jossa pyritään hajottamaan mahdollisuuksia, että ammattiliitot voisivat tehdä ja toteuttaa perustehtäväänsä.

Poliittinen ympäristö on muuttunut järjestäytymistä vastustavaksi. Maassa harjoitettavalla yleisellä politiikalla on nyt toisenlaista vaikutusta kuin aiemmin. Vaaleissa äänestämisen merkitys korostuu entisestään myös työmarkkinoilla.

- Kaikilla portailla on tehtävä enemmän työtä, että ihmiset järjestäytyvät. Ja miten siihen ammattiliitoissa käytännössä vastataan - on palattava perusasioihin, jalkatyöhön työpaikoilla, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko linjaa.

Niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa mennään eri suuntaan kuin Suomessa.

- Se on hurjaa, kun EU:ssa komission johdolla on tehty monia direktiivitason uudistuksia, jotka hyödyttävät työntekijöitä. Samaan aikaan jenkeissä presidentti kehuu ammattiliittoja ja painottaa järjestäytymisen merkitystä. Meillä Suomessa kuljetaan poliittisesti täysin eri suuntaan, mitä ei ehkä nähdä.

Kokko näkee, että menossa ovat todelliset vaaran vuodet - siihen vastataan niin, että joka tasolla on tehtävä enemmän töitä työntekijöiden aseman ja oikeuksien puolesta. Muualla Euroopassa seurataan todella tarkasti, mitä Suomessa tapahtuu - ja ollaan siitä huolissaan.


Päivitetty: 27.7.2024