Hallituksen lakiehdotus estää vapaat neuvottelut ja sitoo valtakunnansovittelijan kädet

3.10.2024

Hallituksen lakiehdotus sovittelujärjestelmän muutoksista estää ammattiliitoilta mahdollisuudet neuvotella vapaasti. Valtakunnansovittelijan rooli muuttuu nimelliseksi ja matalapalkka-alat jäävät pysyvästi alakynteen.

Työministeri Arto Satonen esittelee tänään lakiesityksen, jolla työriitojen sovittelujärjestelmää rukataan. Kyse on niin sanotusta vientilaista. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT katsoo, että lakiehdotus on täysin epäonnistunut. 

Työriitojen sovittelujärjestelmään on valmisteltu muutoksia, joilla estetään ammattiliittojen vapaus neuvotella työntekijöidensä työehdoista ja rajoitetaan sitä lailla. Tämä muuttaa koko suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja sopimusyhteiskunnan periaatteita.

-    Lakimuutoksella aiheutetaan konfliktien pitenemistä. Matalapalkka-alat jäävät palkkakuoppaan. Lakiehdotus sitoo valtakunnansovittelijan kädet jopa perusoikeuksien vastaisella tavalla, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

On väitetty, että lakimuutosten jälkeenkin työntekijöiden palkkoja voidaan paikallisin ratkaisuin nostaa palkkakuopasta. Tässä työnantajille tarjotaan mahdollisuus pelata nollasummapeliä. 

-    Työnantajalla on mahdollisuus siirtää rahaa yhden työntekijän taskusta toiseen. Maksetaan toiselle työntekijälle paikallisin sopimuksin vähän enemmän – ja jätetään toinen vieläkin alhaisemmalle palkkatasolle.

Lakiehdotuksella halutaan betonoida työmarkkinat vientialojen neuvottelemiin palkankorotuksiin. Viime vuodet ovat olleet tästä esimakua. Tärkeäksi asiaksi nouseekin se, että myös tekstit on viime vuosina punnittu rahassa ja niille on laskettu valtakunnansovittelijan toimistoa myöten arvo, jolla on tekstimuutosten vastapainona haluttu pienentää palkankorotuksia.

-    Mikäli vientimalli toteutuu, täytyy vientialojen saama tulos nähdä kokonaisuutena, johon kuuluvat yhtä lailla sekä palkankorotusprosentti että vientialojen neuvottelemat tekstiparannukset. Valtakunnansovittelijan toimistossa ja neuvotteluissa on jatkossa annettava vientialojen suhteen tasapuolinen mahdollisuus korotusprosenttien lisäksi tehtäviin tekstiparannuksiin, Ismo Kokko vaatii.


Päivitetty: 3.10.2024