EU-tuomioistuimen julkisasiamiehen lausunto AKT:n tapauksesta
27.11.2014
Vuokratyövoiman käytön rajoittaminen työehtosopimuksella on EU-tuomioistuimen julkisasiamiehen mukaan hyväksyttävää. Lakimies Jari Hellsten SAK:n ja ammattiliittojen EU-edunvalvonnan projektista pitää julkisasiamiehen kantaa merkittävänä.
Suomen työtuomioistuin on pyytänyt asiassa ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta. Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on ensimmäinen, joka koskee vuonna 2008 voimaan tullutta vuokratyödirektiiviä ja sen tulkintaa. Vuokratyödirektiivi pakottaa arvioimaan vuokratyölle asetettuja käyttörajoituksia ja kieltoja.
– Julkisasiamiehen näkemys perustuu siihen, ettei vuokratyö saa korvata tai heikentää vakituisten työsuhteiden asemaa vallitsevana työsuhdemuotona. Tätä periaatetta EU:n perussopimukseen kirjattu palvelujen vapaa liikkuvuus ei voi estää, Jari Hellsten sanoo.
Työnantajapuoli on vedonnut palvelujen vapaaseen liikkumisoikeuteen EU:n sisämarkkinoilla. Työnantajat katsovat, että työehtosopimuksiin kirjatut vuokratyön käytön rajoitukset loukkaavat palvelujen tarjonnan vapautta.
Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus menee seuraavaksi EU-tuomioistuimen tuomarien käsittelyyn. Jari Hellsten arvioi, että tuomio asiasta annetaan aikaisintaan loppukeväästä.
Tästä on kysymysAuto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n säiliöauto- ja öljytuotealan työehtosopimus rajaa vuokratyövoiman käytön muun muassa työhuippujen tasaamiseen ja kieltää vuokratyövoiman pitempiaikaisen käytön vakituisen henkilöstön rinnalla.Samanlainen rajaus on monissa muissakin SAK:laisten liittojen työehtosopimuksissa. Rajaus perustuu SAK:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n väliseen yleissopimukseen.AKT nosti vuonna 2012 kanteen Shell Aviation Finland oy:tä ja työnantajaliitto Öljytuote ry.tä vastaan työtuomioistuimessa koska Shell oli käyttänyt vuokratyöntekijöitä pitempiaikaisesti vakituisen henkilöstön rinnalla ja rikkoi näin liiton mukaan työehtosopimusta.
Tästä on kysymys
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n säiliöauto- ja öljytuotealan työehtosopimus rajaa vuokratyövoiman käytön muun muassa työhuippujen tasaamiseen ja kieltää vuokratyövoiman pitempiaikaisen käytön vakituisen henkilöstön rinnalla.
Samanlainen rajaus on monissa muissakin SAK:laisten liittojen työehtosopimuksissa. Rajaus perustuu SAK:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n väliseen yleissopimukseen.
AKT nosti vuonna 2012 kanteen Shell Aviation Finland oy:tä ja työnantajaliitto Öljytuote ry.tä vastaan työtuomioistuimessa koska Shell oli käyttänyt vuokratyöntekijöitä pitempiaikaisesti vakituisen henkilöstön rinnalla ja rikkoi näin liiton mukaan työehtosopimusta.
Päivitetty: 5.6.2019
Viimeisimmät uutiset
- SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024
- Valtuusto hyväksyi toiminnan suuntaviivat vuodelle 202521.11.2024
- AKT: Tes-kierroksen kärkenä työhyvinvointi – kun työntekijä voi työssä hyvin, syntyy tuottavuutta20.11.2024
- Ismo Kokko AKT-lehden kolumni: Työhyvinvointi ei ole kustannus15.11.2024
- Industrial Union President Riku Aalto announces ten per cent pay claim13.11.2024
- Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024
- Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024
- Hyvä fiilis ja tiukkoja tavoitteita jaostojen yhteiskokouksessa7.11.2024
- Luottamusmiesvaalit syksyllä 20248.11.2024
- AKT:n jaostot kokoontuvat yhteiskokoukseen Vantaalle7.11.2024
Päivitetty: 5.6.2019