Epärehellinen työnantaja voi jättää palkan maksamatta ilman rangaistusta – Allekirjoita kansalaisaloite palkkavarkauden kriminalisoimiseksi

16.9.2024

Epärehellisten työnantajien on helppo saada kilpailuetua jättämällä maksamatta työntekijöille oikeaa palkkaa. Myös kuljetusalalla tilanne on valitettavan tuttu. Kansalaisaloite kerää allekirjoituksia palkkavarkauden kriminalisoimiseksi.

Teksti: Jonny Smeds ja Hannele Siika-aho
Kuva: Anne-Maarit Valli

 
Jos työntekijä varastaa työnantajaltaan, hän voi saada potkut ja jopa sakkoja tai vankeutta. Työnantajalle sen sijaan ei tule rangaistusta, jos hän varastaa työntekijältä eli jättää palkan maksamatta osittain tai kokonaan. Työnantaja voi toki joutua maksamaan palkan, joka työntekijälle olisi kuulunut joka tapauksessa, mutta mitään varsinaista rangaistusta siitä ei seuraa.

Tämä epäkohta halutaan korjata kansalaisaloitteella, jonka mukaan rikoslakia pitäisi täydentää palkkavarkautta, törkeää palkkavarkautta ja palkkanäpistystä koskevilla säännöksillä. Lievemmissä tapauksissa rangaistus olisi sakko, vakavimmissa tapauksissa enintään neljä vuotta vankeutta.

Myös kuljetusalalla tilanne tunnetaan ja vähintään sadat  AKT:läiset saavat vuosittain liian pientä korvausta tekemästään työstä. Tämä liittyy esimerkiksi läpituntipalkkaongelmaan. Tällöin työnantaja jättää työehtosopimuksen mukaiset sunnuntai- tai ylityökorvaukset maksamatta ja väittää virheellisesti isomman tuntipalkan kompensoivan ne. 

Palkkoihin liittyviä riitoja liitossa käsitellään noin pari sataa joka vuosi mutta on syytä epäillä, että osa riidoista ei koskaan tule liiton tietoon. 

Työntekijän kannalta on tärkeää, että palkka maksetaan oikein ja tarvittaessa liiton avustuksella sekä oikeuden päätöksellä. Tärkeää olisi toimia myös siten, että ennaltaehkäistään näiden tilanteiden syntyminen. Tämä onnistuu helpommin, mikäli alipalkkaus on rikoslain mukaan rangaistava teko. 
 

Allekirjoita kansalaisaloite täältä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13689 

 


Päivitetty: 16.9.2024